В памет на Габриел Гарсия Маркес ще се излъчат филми по творби на писателя 25.04 | 21:38

Прожекциите започват с "Хроника на една предизвестена смърт"

От iNews.bg

В памет на Габриел Гарсия Маркес (1927-2014) кино "Одеон" ще показва филми по творби на писателя. Прожекциите започват на 26 април с "Хроника на една предизвестена смърт" на Франческо Рози с Рупърт Еверет, Орнела Мути, Джан Мария Волонте, Антъни Делон, научи БТА от Филмотеката.

"Насилието като резултат от определен културен контекст е в центъра на много филми, които съм правил. То може да се открие и в романа на Маркес. Писателят ми даде добра отправна точка, за да продължа размишленията си по една тема, която винаги ме е интересувала и която не се отнася само до смъртта, любовта и живота, но включва също и културата на Юга", казва Франческо Рози по повод на "Хроника на една предизвестена смърт".

Джералдин Чаплин е звездата във "Вдовицата на Монтиел" на Мигел Литин, копродукция на Мексико, Колумбия, Венецуела и Куба.

Сюжетът разказва за Аделаида, която след смъртта на съпруга си остава съвсем самотна, макар да наследява огромно състояние. Децата й живеят в Париж и не желаят да се върнат в страна, чиято нестабилност ги плаши. Постепенно Аделаида заживява само със спомените си, свързани с живота й с Хосе Монтиел, престава да прави разлика между действителността и мечтите. През това време народът, за когото Монтиел е бил един най-големите потисници, подготвя своето отмъщение... 

Водещи

Най-четени