Валя Балканска и Велко Кънев с пенсии за заслуги 03.08 | 19:33

Предложението на МС е пенсиите да са в размер на 700 лв.

От Кремена Бедерева

Министерският съвет предлага на Народното събрание да отпусне пенсия за особени заслуги към държавата и нацията на българската народна певица Валя Балканска и на изтъкнатия актьор Велко Кънев. Предложението е пенсиите да са в размер на 700 лв., съобщават от правителствената информационна служба.

 

Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в с. Арда, Смолянско. Започва кариерата си през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа” - Смолян. Певицата изпълнява над 300 песни, с които освен България покорява и най-големите световни сцени.

Най-известното изпълнение на Валя Балканска е "Излел е Делю хайдутин”. Неин запис е включен в Златната плоча, изпратена в Космоса с двата американски космически кораба Вояджър, които през 2004 г. напуснаха пределите на Слънчевата система.

 

Валя Балканска е носител на приза "Златен феномен” за популяризирането на българския фолклор по целия свят и за нейната родолюбива позиция. По повод 60-ата й годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. тя е наградена с орден "Стара планина”. Номинирана е за държавната награда "Св. Паисий Хилендарски” за 2005 г.

 

Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в Елхово. След като завършва ВИТИЗ играе на сцената на ДТ – Сливен и три сезона в ДСТ "Алеко Константинов”. От 1978 г. е в трупата на Народния театър "Иван Вазов”.

 

Сред известните му театрални роли са Силва в "По-големият син”, Маркизът в "Мирандолина”, Матей Нищото в "Опит за летене”, Чушкаров в "Двубой”, Сганарел в "Дон Жуан”, Анастасий в "Сън”, Кралят в "Образ и подобие”, Остап Бендер във "Великият комбинатор”. В киното става известен с ролите си в "Да обичаш на инат”, "Маневри на петия етаж”, "Само ти, сърце”, "Време разделно”, "Зелените поля”, "Стената”, "Испанска муха”, "Онова нещо” и др.

 

Отделно от театъра и киното, където за повече от 30 г. професионален път Велко Кънев е направил над 40 роли, са изявите му и на малкия екран. Заедно с Георги Мамалев и Павел Попандов създават и групата НЛО, която е един от изразителните сатирици на нравите по време на социализма.

 

 

Водещи

Най-четени