Варненски археолози откриха грънчарска работилница на 5 хил. години 05.09 | 09:59

Мястото е открито случайно

От Елица Елефтерова

Грънчарска работилница от преди 5000 години откриха варненските археолози в местността "Курията" край град Суворово, Варненско. Селището е от средния халколит, четвърта фаза на културата на Сава и Xаманджия, съобщи н.с. д-р Владимир Славчев - археолог от Варненския археологически музей.

Пътят към разкопките минава през покрайнините на Суворово в посока на село Дръндар на фона на огромните перки на вятърните генератори, съобщава БТА.

Находката е открита още през 1983 година, когато при изграждането на пряк път  между две селища работници се натъкват на археологически находки. Археологът Иван Иванов установява, че находките са две праисторически жилища, разрушени от пожар. Успява да ги проучи.

След 10-годишно прекъсване разкопките са  възобновени от археолога Владимир Славчев, който възлага да се направи геомагнитно проучване на северозападната част от  селището, за да стане ясно какво се крие под земята.

При сканирането се различават стените на укрепителна система, както и очертанията на жилищата. С финансовата помощ на община Суворово през 2011 г. разкопките продължават още един сезон. Тогава археолозите откриват скелет пред входа на едно от жилищата, което според  Владимир Славчев е изключително рядка находка.

Археолозите предполагат, че праисторическото селище е унищожено от голям пожар. Под останките върху глинения под на жилището те откриват огромно количество битова керамика, която е добре запазена.

Археолозите са намерили и пещ за печене на керамика, където се  различават и няколко плочи, рухнали на пода след пожара. След огледа може да се предполага, че жилището е съставено от три помещения с обща площ около 30 кв. метра, каза ученият.

Археолозите открили и още две по-малки пещи, което подсказва, че постройката е изградена като работилница за керамика. Тази хипотеза се подкрепя от намерените шпатули, орнаментьори, каменни гладилки, ползвани от тези, които са изработвали керамиката, разкриват експертите.

Водещи

Най-четени