Велико Търново и регионът - 10 г. през обектива на БТА 25.01 | 11:28

Със специална изложба националната мрежа на БТА отбелязва първи юбилей

От Мая Александрова

С изложбата "Велико Търново и регионът - 10 години през обектива на БТА" беше отбелязана десетгодишнината от създаването на първия регионален пресклуб на БТА. Експозицията беше открита от генералния директор на националната агенция Максим Минчев в атриума на комплекс "Полтава" в старопрестолния град.

Над 70 снимки на фоторепортера Валентин Русанов представят събитията и личностите, формирали обществено-политическия и културен живот в града и областта през последните десет години. През февруари експозицията ще бъде показана в Регионалната библиотека "П.Р.Славейков" във Велико Търново.

Първият регионален пресклуб от мрежата на БТА е открит през октомври 2003 г. Идеята за създаването му е на дългогодишния кореспондент на БТА във Велико Търново Пламен Цветков. Повече от 4000 са пресконференциите и събитията, които са се състояли в пресклуба през годините.

Тази година десетилетие ще отбележат и пресклубовете на агенцията във Видин, Пловдив и Хасково.

Традиционно пресклубовете са територията за среща на четвъртата власт с политиката, културата, бизнеса и всички, които искат гласът им да бъде чут от обществото. Без значение дали казаното трябва да достигне до хората в цялата страна, региона или града, марката БТА гарантира независимо, достъпно и авторитетно пространство за комуникация.

От 2003 г. насам националната информационна агенция изгради и поддържа мрежа от медийни центрове в София и още девет български града – Велико Търново, Видин, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Шумен, Сливен и Плевен. Те са предпочитаното място за пресконференции за всички социални групи и формации - политически партии, държавни институции, обществени организации, водещи български и чуждестранни фирми, дипломатически представителства.

1172213И не само – пресклубовете на БТА като неутрална територия събират на дискусия различните заинтересовани страни във връзка с горещи социални дебати на национално или местно ниво. Гости на пресклубовете са на практика всички популярни обществени фигури.

Всички събития, случващи се в БТА, се излъчват на живо онлайн, а пълни записи могат да се гледат в рубриката БТА-LIVE на сайта на агенцията.

Вярна на принципа си, че всяко място има своята значимост и значение, БТА инвестира усилия и ресурси не само в пространства, а и в хора и информационно съдържание. Над 50 кореспонденти и фоторепортери отразяват случващото се в столицата и страната.

През февруари една година ще навърши и емисия "Българска община” – безплатен информационен продукт на БТА, който функционира като национална медия на регионите.

Водещи

Най-четени