Велико Търново кани Верона в Асоциация на фестивалите на открито 09.06 | 15:37

Двата града ще си сътрудничат в областта на културата

От Станимира Колева

При своето посещение в Италия кметът на Велико Търново е установил партньорство с град Верона. Това съобщи самият Даниел Панов, кмет на града. Той беше във Венеция по повод на среща за обмен на добри практики на градове, кандидатстващи за европейска столица на културата.

От следващата  седмица във Велико Търново ще бъде сформиран технически екип, който ще работи по кандидатурата на града, след което ще бъде регистриран инициативен комитет, каза кметът, цитиран от Север.бг.

По време на своето посещение в Италия Даниел Панов се е срещнал с кмета на Верона Флавио Този и е сключил с него споразумение в областта на културата. Отправено е предложение към италианския град да се включи в създаването на Асоциация на оперни и балетни фестивали под открито небе, към която ще се привлекат още градове от Гърция, Израел, Словения и други страни.

Двамата кметове са обсъдили още възможности за обмен на оперни и театрални състави, солисти и художници, както и на опит за реставрация и поддръжка на култуни паметници.

Делегаия от Верона ще посети търновския оперен фестивал "Сцена на вековете", който ще се проведе от 27 юли до 5 август.

Освен с професионализма и дългия опит в реализирането на оперното събитие г-н Панов е впечатлен от менажирането на местните музеи и реставрацията на културните паметницив района, чието разположение наподобяват тези в старата столица.

Във Верона има хълм Туричели, подобен на Царевец - с крепост и множество църкви и манастири. За тяхната поддръжка и администриране се грижи специално предприятие.

Водещи