Велико Търново набира дарения за голям трибагреник на Трапезица 28.05 | 14:50

Средствата се събират в крепостта и четирите най-посещавани музеи

От iNews.bg

Регионалният исторически музей във Велико Търново обяви кампания за набиране на дарения за поставяне на голямо българското знаме в средновековната крепост "Трапезица".

Идеята е знамето да бъде издигнато на 22 септември, когато честваме независимостта на България, обявена през 1908 г. именно във Велико Търново.

Дарителниците са поставени на "Царевец" и в най-посещаваните от четири градски музея и средновековни църкви, предаде БНР.

"След като през 2005 г. на "Царевец" се развя голям трибагреник, сега искаме на 9-метров пилон да издигнем българското знаме с размери 1,5 на 5 метра на "Трапезица" - втората по значимост крепост на средновековната българска столица", каза директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

По думите му "Трапезица" е един от важните квартали на столичния Търновград и е редно и там да се развява националният флаг.

"Да се знае, че това е открай време българска крепост и макар да е била понякога и в чужди ръце, тя е наш, български паметник. Стартирахме кампания за набиране на средства, за да може да сложим там върху реставрираната кула или пък на някое друго място-може би в най-високата точка, на така наречения дворец на Асеневци. По този начин ние маркираме и най-важните исторически места в старта столица", обясни шефът на музея.

 

 

 

Водещи