Велко Кънев получава „Икар“ посмъртно 11.01 | 15:44

Покойният актьор ще бъде награден за театрална чест и достойнство

От Олга Андреева

Един от най-добрите български актьори, Велко Кънев, ще получи посмъртно специалната награда "Икар" на Съюза на артистите в България за театрална чест и достойнство.

Отличието се присъжда в изключителни случаи и носителят му се определя от председателя на съюза, подчерта пред журналисти председателят на САБ Христо Мутафчиев.

Велко Кънев почина на 63-годишна възраст преди месец, на 11 декември, след като четири години се бори с рак на гласните струни.

Роденият в Елхово на 31 юли 1948 г. Велко Кънев направи незабравими роли във филмите "Оркестър без име", "Матриархат", "Мъжки времена", "Бон шанс, инспекторе!", "Да обичаш на инат".

През по-голямата част от кариерата си Велко Кънев е част от Народния театър, на чиято сцена изигра десетки запомнящи се роли. Срeд най-високо оценените му роли са превъплъщенията му във "Великденско вино" на Константин Илиев и "Опит за летене" на Радичков.

Относно годишните награди "Икар" Христо Мутафчиев поясни още, че членовете на комисията по номинациите, сред които актьорът Иван Несторов, сценографката Ванина Гелева и театроведите Венета Дойчева и Ромео Попилиев, са гледали около 90 представления в цялата страна - на държавни и общински театри, на независими формации, както и свободни проекти.

Друга комисия ще определи лауреатите сутринта на 27 март - Международния ден на театъра, а вечерта е традиционната церемония по награждаването - в Народния театър "Иван Вазов", допълва БТА.

"Икар-2012" - награди като за последно" е темата на празничния спектакъл по сценарий и режисура на Стоян Радев с консултанти Христо Мутафчиев и неговия заместник Валентин Танев - председател на гилдията на актьорите към САБ. 

Водещи

Най-четени