Велко Кънев ще бъде награден посмъртно на наградите „Икар“ 27.03 | 12:07

Церемонията съвпада с Международния ден на театъра

От Мартина Панайотова

Днес - 27 март, на Международния ден на театъра ще станат ясни победителите на театралните награди "Икар" за 2012. Това съобщиха от Съюза на артистите в България.

Церемонията ще се състои в Народния театър в София.

Номинирани за режисура за Гергана Димитрова ("Праехидно"), Иван Добчев за "Завръщане във Витенберг" и Красимир Спасов за "Както ви харесва".

За приза за главна женска роля ще се конкурират Мая Новоселска ("Едно малко радио"), Лидия Инджова ("Какво ви харесва") и Невена Мандаджиева ("Кралицата майка"),

За същата награда, но за мъжка роля ще се борят Малин Кръстев ("Завръщане във Витенберг"), Стоян Радев ("Ричард III") и Юрий Ангелов ("Човекът, който прави дъжд")

За поддържаща женска роля са отличени Ана Пападопулу ("Рицар на Светия дух"), Елена Димитрова ("Посещение при бащата"), Иска Донова ("Любов и пари"), а за поддържаща мъжка – Ириней Константинов ("Коварство и любов"), Леонид Йовчев ("Ръкомахане в Спокан"), Йордан Биков ("Завръщане във Витенберг).

Режисьорът Крис Шарков ("Куклен дом"), актрисите Веселина Конакчийска от същото представление и Рая Пеева ("Отблизо") пък ще се конкурират за наградата за най-добър дебют.

На церемонията почит ще бъде отдадена на големия актьор Велко Кънев, който ще получи посмъртно награда за театрална чест и достойнство. Съюзът ще възнагради и Тодор Колев с награда за цялостен принос.

Водещи

Най-четени