Вземат мерки за опазването на археологическия резерват Кабиле 01.11 | 16:43

Комисията ще определи границата на недвижимата културна ценност и охранителната ѝ зона

От Андриян Георгиев

Министерството на културата (МК) е сформирало комисия за определяне границите и прецизиране на мерките за опазване на археологически резерват Кабиле, съобщават от пресслужбата на областната администрация в Ямбол.

Основна задача на комисията е да определят границата на недвижимата културна ценност и охранителната ѝ зона, за да се гарантира запазването на обекта, който е с огромна културна и обществена значимост.

В края на проучването научният ръководител на археологическите проучвания ще представи доклад за научната и културна стойност и обществена значимост на обекта.

Съгласно чл. 64 от Закона за културното наследство директорът на Национален институт за недвижимо културно наследство ще направи предложение до МК за окончателната класификация, категоризация и режим на опазване на недвижимите културни ценности. 

В Комисията са включени представителите на Регионален исторически музей – Ямбол, учени и експерти от държавните институции и община Ямбол и експерт от Областна администрация – Ямбол. Заседанията на Комисията са насрочени за периода между 31 октомври и 4 ноември.

 

Водещи

Най-четени