Вива Верди! 09.10 | 10:00

Вижте видеофрагменти от български и чужди продукции, посветени на великия италиански композитор

От Гергана Златкова

Юбилейна конференция "Вива Верди" ще се състои днес от 10.00 до 14.00 ч. в БАН - ден преди 200-годишнината от рождението на знаменития композитор, съобщават организаторите.

Ще бъдат показани видеофрагменти от български и чужди продукции от творбите на Верди "Дон Карлос", "Атила", "Набуко",  "Риголето" и "Травиата" в изпълнение на Николай Гяуров, Пласидо  Доминго, Гена Димитрова, Радостина Николаева, Орлин Анастасов, както и откъси от филми, посветени на великия италиански композитор. 

Конференцията ще бъде открита от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

Двете институции са организатори на форума.

Сред участниците са проф. Боянка Арнаудова, проф. Анелия Янева, изследователи по теми, свързани с живота и творчеството на композитора.

Присъствието си са потвърдили също световноизвестният режисьор Уго де Ана, който поставя операта "Аида" на Верди в Софийската опера - с премиера на 15 октомври, новият главен диригент на операта Ерих Вехтер, директорът на Италианския  културен институт в София Анна Амендоладжине. 

Юбилейната конференция е втората след форума, организиран от Софийската опера и балет и БАН, посветен на Рихард Вагнер, през  май.

Събитието е част от световното честване на 200-годишнината  от рождението на Джузепе Верди и се организира със съдействието на Италианския културен институт в София и на Арена ди Верона, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за  Европейска културна столица - 2019.  Джузепе Верди е роден на 10 октомври 1813 г. в Ронколе край  град Бусето в областта Парма.

Произхожда от бедно семейство.  Музикалните способности на момчето са открити от селския  органист, когато е на седем години. На 12 години баща му го  изпраща да учи в Бусето. През 1828 г. той вече активно участва  във филхармоничното дружество на града и написва първите си  композиции.

През 1831 г. Верди прави опит да постъпи в  Миланската консерватория, но не го приемат и започва да учи  частно при Винченцо Лавиня (1777-1837) - композитор и диригент в "Ла Скала".  На 24 години Верди написва първата си опера "Оберто граф ди  Сан Бонифачо", изпълнена с успех през 1839 г. в миланския  театър. Неговата втора опера "Мнимият Станислав" (или "Крал за  един ден") обаче претърпява провал. 

Маестрото се утвърждава като композитор след големия триумф  на поставената в "Ла Скала" трета негова опера - "Набуко", през  1842 г. За кратко време - до 1850 г., той пише 12 заглавия,  между които "Ломбардци", "Ернани", "Жана д`Арк", "Атила",  "Макбет". След 1851 г. Верди съчинява "Риголето", "Трубадур",  "Травиата", "Симон Боканегра", "Сицилианска вечерня", "Бал с  маски", "Силата на съдбата" и "Дон Карлос". По това време  написва и "Реквием", посветен на поета Алесандро Мандзони. В  последните си години композира "Аида", "Отело" и "Фалстаф". 

Водещи

Най-четени