Вижте находки от храма на Кибела в Балчик 21.07 | 12:38

Те са изложени в залите на Историческия музей в морския град

От Кремена Бедерева

Находките от храма на богинята - майка Кибела в Балчик вече  са изложени в залите на Историческия музей в морския град,  съобщи директорът му Радостина Енчева, цитирана от БТА.

С финансиране от  американска фондация на стойност 48 000 долара бе извършена  реставрация и консервация на част от находките в храма. Направен е и ремонт на експозиционните зали, като са подменени витрини,  осветление, монтирани са климатици. 

Новата експозиция, която е подредена в музея, представя  артефакти от различни периоди - праистория, античност -  елинистична и римска епоха, късната античност до късното  средновековие, обясни Радостина Енчева. Показани са находки,  които са открити на територията на община Балчик. Те са от  енеолита, от елинистичната, от римската епоха, от византийския  период.

Показана е графитокерамика, амфори, монети. Интерес  представлява възстановка на спортна колесница и макет на  гробницата - мавзолей на римски лекар - жрец. Те са датирани към втори век сл. Хр. и са открити през 1907 г. при археологически  проучвания, осъществени под ръководството на Карел Шкорпил. 

Показани са и артефакти от прабългарски некропол, който е  открит на територията на днешен Балчик и е най-ранният у нас,  като се счита, че аспаруховите българи преди да отидат в Плиска, са били тук, обясни Радостина Енчева. За първи път са изложени  и откритите в храма на богинята - майка Кибела находки.

Той бе  открит на 23 април 2007 г., при изкопни работи за строеж на  хотел в крайбрежната зона на град Балчик.

Водещи

Най-четени