Вижте находките от крепостта Урвич край София 08.10 | 15:48

Разкопките през тази година на крепостта започнаха на 1 октомври

От Андриян Георгиев

Проф. Николай Овчаров и доц. Бони Петрунова представиха първите находки от тазгодишните разкопки на крепостта Урвич до софийското село Кокаляне. 

Археолозите са започнали работа на крепостта на 1-ви октомври и вече са намерили монети, посочва "Булфото". Разкопките са продължение на успешната програма на Столична община от 2011 година.

Целта на ръководителите на обекта проф. Николай Овчаров и доц. Бони Петрунова е да подготвят стария манастир "Свети Илия" за включването му в европейска програма за реконструкция и превръщане на мястото в привлекателна туристическа дестинация.

През 2011 г. на крепостта Урвич е открита впечатляваща находка от сребърни монети на царете Иван Александър и Иван Шишман. През 1979 г. там е открито и златно съкровище.

При проучването на църквата и пространството южно от нея са намерени сребърни пръстени, сребърни обеци, лични вещи от бронз и желязо, които дават основание да се очаква наличието на богат некропол около църквата, който вероятно е използван в периода ХІV-ХVІ век.

Водещи

Най-четени