Вижте новото амплоа на Мариян Бачев 07.01 | 21:51

Театралната формация „Мелпомена“ увеличава представленията в портфолиото си

От Лазар Тодоров

Младият театрален мениджър и продуцент Светлин Стоилов е решил за новата година да умножи заглавията в портфолиото на театралната формация "Мелпомена".

Частният театър е създаден още преди 15 години с идеята да бъде пътуващ от покойния режисьор Георги Стоилов. Театърът нашумя със заглавия като "Вражалец" и "Големанов" на Ст. Л. Костов, "Благородният испанец" по Съмърсет Моъм.

Заглавията в продължение на няколко години представляват голям интерес за зрителите. Успехът на "Мелпомена" до голяма степен се дължи на "амариканската формула" за правене на театър. Специалното отношение към публиката от страна на театъра и публиката, което въведе Стоилов е тайната към успеха на формацията.

"Мелпомена" не само създава театрални продукти, но и се утвърждава като разпространител на заглавия на държавни театри.

Светлин Стоил работи с признати автори, които помагат за популяризирането на сценичните им проекти.

Формацията реализира и няколко турнета в летните театри на Пловдив, Варна, Бургас. Няма театър в страната, в които да не са представени заглавия от портфолиото на формацията.

Някои от най-известните постановки на "Мелпомена" са "Досадникът", "Мъже под чехъл", "Операцията". Всички те могат да бъдат видяни на сцената на Сатиричен театър "Алеко Константинов".

За "Мелпомена" Мариян Бачев споделя: "В случая с "Мелпомена” - театърът изхранва театъра. Събира актьори, които чрез своя система за проследяване на интереса на публиката, достигат до сърцата на зрителите. Ако в държавния или общински театър си длъжен да играеш в която и пиеса да те разпределят, то тук имаш свободата да избираш ролите си.”

Актьорът участва в постановката "Досадникът" и за своя герой Ралф Милано Мариян казва: "Много ми допадна работата върху персонажа на наемния убиец Ралф Милано. Първо, защото е "отрицателен" персонаж и второ, той се явява като спаринг партньор на Франсоа Пиньон – персонажът на Сашо Кадиев. С него се срещнах за първи път на сцената в професионален план, а усещането беше като че сме били заедно години – едни български Лоурел и Харди. Допълвахме се прекрасно."

Водещият на "Преди обед” по бТВ Александър Кадиев за героя си Франсоа от "Досадникът”: "По отношение на героя не ми беше трудно. Истината е, че като малък аз съм бил този досадник, сега някак си съм се узаптил. Очевидци твърдят, че съм бил ужасно досадно дете. Оттам ми се възвърна спомена, защото един актьор винаги трябва да взима от себе си за една роля, от това, което е преживял.”

Водещи

Най-четени