Вижте тайните на японската кухня 13.10 | 19:29

Във Велико Търново показаха приготвянето на типични японски ястия

От Станимира Колева

Една от причините за това страната на изгряващото слънце да може да се похвали с най-много столетници на глава от населението (общо 47 756 души) е начинът им на хранене, съобразен със сезона и продуктите, който той предлага, както и изключително здравословният начин на готвене.

Японска кухня беше демонстрирана във Велико Търново като част от 22-рите дни на японската култура у нас. Лично майстор-готвачът на японския посланик Теруясу Кошива представи типични за националната кухня на Япония ястия.

След като предварително беше приготвил порции за 100 гости, той се зае нагледно да представи процеса на готвене на суши от риба тон, супа от соева паста с водорасли и миниатюрни гъби, както и свинско с картофи по японски.

Кратка презентация на основните характеристики на японската кухня направи културният аташе на Япония за България г-жа Ая Отаки. Тя запозна присъстващите с типични хранителни продукти в своята страна като ориз, мисо /подправка от ферментация на ориз, соя или ечемик/, японската горчица уасаби, както и с маниера на хранене у тях.

Най-известното японско ястие в чужбина, сушито, се оказа, че не е никак лесно за приготвяне. Г-н Кошива дори сподели, че в страната му има специалисти по суши, които приготвят едно парче суши за 10 секунди. Той показа техниката на рязане на рибното филе, майсторската обработка на ориза с пръсти и красивия начин на подреждането му в чиния.

Всички гости имаха възможност да вкусят от малко познатата японска храна под звуците на нежна японска музика и дори да се престрашат да приготвят някой деликатес с известния готвач.

Водещи

Най-четени