Вижте това, което името ви крие 10.06 | 13:00

Завладяващ психотрилър от Клара Санчес

От Гергана Златкова

"Това, което името ти крие" ни запознава със Сандра, бременна 30-годишна жена, която се уединява в малко село на брега на морето.

Там среща Фредрик и Карин Кристенсен, семейство осемдесетгодишни норвежци, привидно добронамерени и мили, повярвали в еликсира на вечната младост.

Когато на сцената на разказа излиза Хулиан, испански републиканец, оцелял от концлагера "Маутхаузен", напрежението ескалира до краен предел, а Сандра разкрива истинската същност на своите съседи.  

Клара Санчес е родена през 1955 г. в Гуадалахара, Испания. Завършва испанска филология в Университета Комплутенсе в Мадрид. Тя е сред най-ярките представители на съвременната испанска проза, университетски преподавател и журналист във водещи печатни и електронни медии.

Титуляр е на две престижни литературни отличия - през 2010 г. за "Това, което името ти крие" получава Надал в надпревара с 261 номинирани творци, а десетилетие по-рано е удостоена с наградата Алфагара за друг феноменален роман - "Последни новини от рая". 51443025-7889-cbdc-bf4e-2dbb06c3c05e

За романа "Последни новини от рая", който представлява проникновено изследване на алиенацията и объркаността на съвременната младеж, Санчес е удостоена с наградата Алфагара за 2000 г.

През 2010 г. за "Това, което името ти крие" в надпревара с 261 номинирани тя получава Надал, най-старото и най-престижно литературно отличие на Испания, което се връчва от 1944 г. Измежду лауреатите на този приз са майстори на словото като Мигел Делибес, Кармен Лафорет, Рафаел Санчес Ферлосио.

Завладяващ трилър, който съчетава ескалиращо напрежение с уникални сцени, напомнящи за филми като "Небезизвестните" на Алфред Хичкок и "Бебето на Розмари" на Роман Полански.

"Това, което името ти крие" е базиран на истинска история.

Идеята се заражда след като авторката прочита една статия за възрастна двойка германци, установили се в Коста дел Сол, "подобно на много други нацисти, които намират убежище на испанския бряг след Втората световна война и остаряват без да събуждат някакви подозрения".

Историята в романа се опитва да смели една трудно смилаема истина. Тази история граничи с ужаса, тя разказва самия ужас, при това лишен от всякакъв сюрреализъм или фантастика.

Основното послание на книгата:

Чудовищата, от които най-много се страхуваме, се крият зад приятелски лица и усмивки. За съжаление често се случва хората, които са използвали властта си, за да оскърбяват, насилват и убиват, никога да не получат възмездие за своите престъпления.

Водещи

Най-четени