Владимир Димитров - Майстора ще оживее отново в Кюстендил 10.01 | 09:56

Навършват се 132 години от рождението на художника

От Цанка Донкова

В Кюстендил се подготвя честването на 132-та годишнина от рождението на Владимир Димитров - Майстора, съобщиха от отдел "Култура и духовно развитие" на общината.

По традиция на 1 февруари ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Майстора пред галерията му в Кюстендил, а по-късно ще бъде открита изложба на художника Андрей Даниел. Тогава ще бъде връчена и националната награда за живопис "Владимир Димитров – Майстора".

Честването ще се пренесе и в кюстендилското село Шишковци, където гостите ще посетят къщата-музей и гроба на твореца, допълва БТА.

На 1 февруари в общинския драматичен театър ще бъде открита изложбата "Новите майстори". Изложбата представя копия на картини на Владимир Димитров - Майстора, рисувани от ученици на кюстендилския художник Евгени Серафимов.

"Тридесет и пет от картините на Майстора ще се родят наново, така както преди 132 години на тази дата се е родил самият художник.

Десет кюстендилски деца на възраст от 8 до 19 години почти две години работят по създаване на копия на едни от най-известните му картини", разказа Серафимов.

На откриването на изложбата ще прозвучат любимите на Майстора тамбури, изпълнени от кюстендилския тамбуражки оркестър.

Най-четени