Водната стихия разкри останки на римска сграда в Бургас 09.02 | 16:20

Намерени са и необичайно големи животински кости

От Филипа Тодева

Зидове от древна постройка, вероятно от римско време, са били разкрити по време на вчерашната морска стихия в почивната военна база в Сарафово. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

Ненадейното откритие, за което до днес никой не е подозирал, е станало след като бурното море е свлякло част от земните маси в базата.

Днес сутринта служителите на военното министерство се натъкнали на зидовете на римска сграда. Кметът на Община Бургас Димитър Николов, който веднага е пристигнал на терена, каза, че освен зидовете, ясно се вижда изградената древна канализация, както и части от делви и грънци.

В морето, точно пред Военната база в Сарафово, е забелязан и каменен саркофаг. В района на откритата римска постройка са намерени още и необичайно едри животински кости.

Кметът ще запознае със случая премиера Бойко Борисов и ще разговаря за осигуряването на средства за археологически разкопки на терена.

Историческата справка за Бургас сочи, че благоприятните условия за живот в тази плодородна равнина близо до морето са привлекли хората още от ранната античност. Най-ранните знаци за живот датират от бронзовата епоха и ранната желязна епоха. Бургаският регион е богат на археологически находки, свързани с Тракийския период (4 Век пр.н.е).

Името Бургас произлиза от латинската дума "Бургос" - кула Местните легенди разказват за римски пътен стълб, който бил положен в района на днешното бургаско пристанище, 15 века по-късно, тогава под името Пиргос, населеното място се споменава в творбите на византийския поет Мануел Фил.

Водещи

Най-четени