Време е за джаз! 14.05 | 17:38

Етно звучене и повече концерти на A to JazZ Festival 2014

От Беатрис Николoва

Музикантите на Пако де Лусия ще открият A to JazZ Festival 2014, който ще се проведе в София на 27, 28 и 29-ти юни. С четвъртото си издание събитието ще зарадва публиката с два пъти повече артисти в сравнение с миналата година и ще бъде с по три концерта на вечер.

Музикантите на A to Jazz World 2014 са едни от най-изявените имена от световната джаз сцена и ще представят пълната музикална палитра на своите етноси. За откриването на фестивала на 27-ми юни от Испания ще пристигнат музикантите на Пако де Лусия заедно с испано-кубинския проект Caramelo Flamenco Latin Jazz. Те ще изнесат близо двучасов концерт, чиято първа част ще се превърне в своеобразен трибют на наскоро напусналия този свят виртуозен фламенко китарист.

Специален гост на събитието във втората вечер ще бъде емблематичният за португалската Кабо Верде сцена Тито Париш с акустичната си формация. Наричан често "любимото дете на Сао Висенте", Париш е работил с музиканти от ранга на Сезария Евора, Дани Силва, Паулино Виейра и др. Големият хедлайнер на третата заключителна вечер е един от най-ярките и популярни етно джаз музиканти в света. Организаторите загатват, че той е от африкански произход, а името му ще бъде обявено съвсем скоро. Фестивалът традиционно дава сцена и на най-младите родни джазмени и нови български проекти.

Като солисти пред джаз състава ще застанат ромските виртуози Мартин Любенов, Орлин Памуков, Ангел Тичалиев от "Карандила”, Ангел Демирев и Мелятин Миле. Следващата вечер ще видим младите надежди от Михаил Филипов квинтет, а големият ни саксофонист Димитър Льолев ще представи родопски музикални картини в неговия нов проект "Родопология".

Страстната фламенко Банда дел Падре ще даде началото на етно джаз вечерта на 29 юни. Легендарните музиканти Петър Ралчев, Стоян Янкулов-Стунджи и Ангел Димитров ще взривят финалната Гала вечер, точно преди големия хедлайнер. Както и през изминалите три години, наред с основната музикална сцена на A to JazZ Festival, гостите ще могат да се включат и в съпътстващи активности - джем сешъни след края на концертите в клуб "Студио 5”, детски уъркшопове и майсторски класове.

Началният час е 18:00 часа, а мястото, на което хилядите меломани ще се насладят на любимата си музика, ще бъде отново Южен парк 2, зад басейна Спартак.

Водещи

Най-четени