Всички звезди и голям смях в залата 09.03 | 16:16

Всичко за постановката на Асен Блатечки "Смях в залата"

От Мартина Панайотова

Вчера, 8 март, в театър София се състоя премиерното представление на постановката "Смях в залата" с режисьор Асен Блатечки и с участието на най-популярните имена в момента: Асен Блатечки (самият който и участва), Калин Врачански, Яна Маринова, Милена Маркова - Маца, Невена Бозукова - Неве, Алексей Кожухаров, Стефан Щерев, Добриела Попова, Васил Банов.

Това бе и поводът режисьорът и екипът му да поканят журналисти, за да разкрият подробности около една от най-хитовите постановки в момента.

Всъщност, "хитова" е доста слаба дума, имайки предвид, че билетите в Хасковския театър, част от афиша на който всъщност е постановката, са се продали само за два дни – факт, който от театъра нарекоха "чудо". Подобно е и положението в театър София, където билетите за гостуващия спектакъл бяха изчерпани за още две представления напред и то преди самата премиера.

На какво се дължи този грандиозен успех и пред какви предизвикателства са били изправени Блатечки и актьорите, научихме малко преди голямата премиера.

"Това е най-смешното представление, което съм гледал. За пръв път го гледах, още по времето когато бях ученик. След като станах актьор, винаги ми се е искало да участвам в този спектакъл, но така и не се случи. Затова си събрах приятелите и го направих сам", обясни Блатечки избора си на пиеса.

"Няма други десет актьора, които да могат да играят по този начин точно тези роли – с това темпо и това отношение към комедията, без да се навлиза в халтура или да се чалгализира, казвам това съвсем отговорно," продължи Блатечки, коментирайки как се е спрял точно на този състав.

"Оригиналното заглавие на Майкъл Фрейн е "Voice off!" (Тишина, моля!). "Избрах "Смях в залата", защото, честно-казано първото не ми допада особено, да не говорим за "Още веднъж отзад", продължи режисьорът.

Блатечки коментира и евентуалните причини за такъв голям интерес към постановката и към българския театър генерално: "На хората вече им писна от ширпотребата и започнаха да се връщат към театрите. И този процес е налице вече пет години. Разбира се, другата главна причина се крие в популярните български сериали и филми, които се появиха последните няколко години", продължи режисьорът, чийто актьорски състав събира няколко от най-популярните лица от малкия екран в момента.

На въпроса на iNews как, според актьорите, се е справил Асен Блатечки като режисьор, Калин Врачански отговори: "Факт е, че аз работя вече по две представления с него и смея да твърдя, че не съм имал никакви проблеми. Дори напротив – беше изключително забавно и приятно. Но, който не е работил с него, той не е изпитвал това удоволствие и горещо се надявам да работим и занапред."

"Когато го разбираш, го разбираш от всяка една ситуация. Изобщо не правя излишни четки. Асен е добър актьор – той разбира театъра отвътре, затова нищо не му пречи да е и добър режисьор", сподели и Алексей Кожухаров.

"От Българските режисьори, Асен е най-обичан от своите актьори", допълни и Милена Маркова.

"В това представление няма шуробаджанащина", обясни Васил Банов, които преди няколко дена се изказа особено ласкаво за Блатечки в национален ефир – "Асен е много елегантен, много лек режисьор. Той не е добър актьор – той е най-добрият актьор".

На въпроса на iNews кое е било най-голямото предизвикателство по време на работния процес, Асен Блатечки отговори така: "Най-голямото предизвикателство за мен бе да ги накарам да ми повярват колко бързо трябва да се играе това представление. Изумително е как успяхме да играем с това темпо през цялото време и да поддържаме динамиката до края."

Смях в залата

Малко след заключителните думи на режисьора се убедихме и сами в правотата им. "Смях в залата" действително е едно от най-динамичните представления, играни на българска сцена, като всичко в него се случва толкова бързо, че не оставя съзнанието на публиката без ангажимент нито за миг.

Самото действие е разделено на три последователни и свързани, но обособени части. Първата ни пренася в театралната зала по време на техническата репетиция на един комедиен спектакъл, дирижиран от режисьора, в чието лице виждаме Блатечки (както казахме той освен режисьор е и актьор, който играе режисьора).

Втората обособена част ни пренася зад кулисите, непосредствено преди началото на спектакъла, като ни показва и онова, което се случва зад завесата докато трае самото представление.

Третата част пък ни въвежда отново пред сцената, като ставаме свидетели на същинския резултат от "упоритата репетиция" от първо действие и задкулисните интриги от второ.

Присъдата на публиката? Съдейки по бурните аплодисмени, "Смях в залата" напълно оправдава името си, а Блатечки се е справил със задачата отлично. Сцените са гъвкави и майсторски пренасят публиката от едно пространство в друго. Хуморът е повече от забавен и макар и да изобилства от елементи, типични за сатирата – с типичното преиграване и прекалена образност, не тежат на наблюдаващия.

Аплодисменти за актьорите, които действително поддържаха едно супер бързо темпо на игра в продължение на два часа. Калин Врачански игра отлично, като ролята му бе съпътствана и от немалко физически усилия. Отлично впечатление направи още и играта на Стефан Щерев и Васил Банов, чиито герои като че ли предизвикаха най-бурните изблици на смях. Браво и на Яна Маринова, която не само се справи отлично с превъплъщението си, ами го направи само по бельо, като предложи на мъжката част от публиката един огромен плюс, показвайки прекрасните си форми, на които малко биха устояли.

Не на последно място трябва да отбележим и атрактивната сценография на Антония Петрова, която много способства за създаването на пълната илюзия у зрителя, че се намира ту пред, ту зад сцената.

Следващият спектакъл в театър София, за който все още има билети е на 12 април.

Водещи

Най-четени