Възстановка на българо-византийска битка при Русокастро 14.06 | 14:47

Българи и византийци ще се бият край крепостта на 18 юли

От Олга Андреева

На 18 юли крепостта Русокастро ще се превърне в сцена за възстановка на битка между армията на цар Иван Александър и византийския император Андроник Трети.

На този ден преди 680 години е постигната последната победа на бойното поле в историята на Второто българско царство и възстановката има за цел да привлече вниманието на българската общественост към древната българска крепост.

Обектът притежава сериозен потенциал, откритията до момента са впечатляващи, а сериозните проучвания и открития предстоят, уточни пред БТА директорът на Археологическия институт при БАН Людмил Вагалински.

За съжаление финансирането е недостатъчно за мащабите на средновековния комплекс и на пластовете, които трябва да бъдат проучени.

До момента отделените средства за археологически разкопки, които по традиция се провеждат в края на лятото, се обезпечават от общинския бюджет.

Кметът на община Камено Стефан Бонев се надява, че правителството, което показва подкрепа за археологията у нас, ще прояви интерес и към крепостта Русокастрон.

Крайната цел е крепостта да бъде проучена, реставрирана и консервирана.

Водещи

Най-четени