Възстановяват римския град "Никополис ад Иструм" край Търново 11.12 | 15:07

Градът е основан от император Марк Улпий Траян (98 - 117 г.)

От Филипа Тодева

От пролетта на следващата 2013 година римският и ранновизантийски град с национално значение "Никополис ад Иструм" ще бъде по-достъпен за своите посетители.

До края на месец април трябва да приключи реализацията на проекта "Социализация на НИАР "Никополис ад Иструм" по Оперативна програма "Регионално развитие".

Проектът предвижда изпълнение на ремонтни работи по всички части на Никополис ад Иструм. Той ще бъде ограден с преграда, която ще е в синхрон с античната визия на римския град. За ограждения ще бъдат използвани габионите (метални кошници, запълнени с камъни).

Има идея оградата да бъде осветена вчерно време, предаде Север.бг. 

Предвижда се още възстановяване и ремонт на съществуващ водопровод от 4 км; изграждане на нов трафопост и ново електрозахранване; изграждане на посетителски паркинг от предварително подготвени бетонови блокчета, които могат да се преместят след време при евентуално разширяване на археологическите разкопки; рехабилитация и адаптация на съществуваща сграда на археолозите, оформяне на приемно помещение и кът за отдих и почивка; ремонт на съществуващи тоалетни и адаптирането им за хора с увреждания.

Предвижда се изграждане на специални алеи, по които ще се придвижва едноместен електромобил, който да превозва хората с увреждания.

Ще бъде изградена система от информационни табели за античния град, за съществуващите постройки в него и за археологическите разкопки.

Система от пътеки ще обхваща пешеходните маршрути върху разкопките. Обектът ще бъде осветен.

За ремонтните дейности ще се използват предимно икономични материали, които да се вписват в околната среда и по никакъв начин да не нарушават визията на резервата.

_______________________________________________

Никополис ад Иструм се намира на 18 км от гр. Велико Търново и на 3.5 км от с. Никюп. Градът е основан от римския император Марк Улпий Траян (98 - 117 г.) в чест на победата му над даките (106 г.).

Стратегическото му значение се определя от обстоятелството, че на мястото, където е разположен, се пресичат два от важните пътища в Долна Мизия. Единият започва от Одесос (Варна) и през Марцианопол (Девня), Никополис ад Иструм, Мелта (Ловеч) и Сердика (София) се свързва със западните римски провинции.

Другият започва от Нове (Свищов) и през проходите на Хемус (Стара планина), Кабиле (Ямбол), Византион (Истанбул) и през проливите осъществява връзка с малоазийските провинции на империята.

Водещи

Най-четени