Галерия „Владимир Димитров-Майстора“ си търси директор 02.03 | 09:32

Кандидатите трябва да имат визия за развитието на кюстендилската галерия до 2014 г.

От Нели Минчева

Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в град Кюстендил търси директор, става ясно от условията на обявен конкурс от местната администрация.

Кандидатите за поста трябва да имат висше образование със степен "магистър", професионалното им направление да е теория на изкуствата, изобразително изкуство и да имат поне петгодишен опит по специалността.

От общината уточниха, че ще разглеждат кандидатури, към които има приложена концепция (до десет страници) за дейността и развитието на галерията за периода 2011 – 2014 г., като за тази година тя трябва да е подробно развита по дейности и срокове.

Желаещите да поемат ръководството на културната институция имат един месец, в който да подават своите документи в Община Кюстендил.

Началото на организираното развитие на изобразителното изкуство в града е поставено през 1903 г., когато Владимир Димитров-Майстора прави първата си самостоятелна изложба.

През 1944 г. се открива Археологичен музей и Картинна галерия в джамията "Ахмед бей". Художествената сбирка се състои от картини на кюстендилски автори и 50 платна на Майстора.

На 24 май 1959 г. се открива самостоятелно обособена Градска картинна галерия. Тя е разположена в сградата на бившата еврейска синагога. Фондът съдържа 152 картини на 18 кюстендилски художници.

През 1972 г. по повод 90-годишнината на Владимир Димитров - Майстора се открива най-голямата в страната, специално построена за целта сграда, с естествено горно осветление.

Сега Художествената галерия разполага с 3180 творби от 585 автора, от които 1357 са на патрона на галерията, големият български художник - Владимир Димитров - Майстора.

Водещи

Най-четени