Галина Николова: Децата имат най-чист усет за всичко 04.03 | 11:57

Или вижданията на една млада художничка за изкуството, красотата и живота

От Станимира Колева

Галина Николова е от Велико Търново. Преподава рисуване в Школа по изкуствата към Арт центъра в старата столица, като представя тази си дейност по следния начин: "Една от главните цели на школата е да бъде отворена за всички, които искат да се занимават с изкуство. Няма възрастови граници, тук се обучават както хора, искащи да се насочат професионално, така и любители".

Децата обаче са сред най-смелите артисти, става ясно от интервю на младата художничка за Sever.bg. За Галина, която е завършила "Изящни изкуства" във Великотърновския университет, именно най-малките притежават "най-чист усет за всичко, защото подхождат интуитивно и сензитивно".

"Възрастните сме забравили да слушаме интуицията си и да реагираме непринудено, нещо, което ни е било присъщо в детска възраст. Децата са страхотни. Колкото и да е странно, аз им помагам, но и те ме учат на цялата тази непосредственост, типична за светогледа им, на цветност. Прекрасно е да видиш как малко дете хваща четката и започва да рисува, без да се замисля", споделя Галина Николова.

В същото време според нея днешните деца са доста по-различни спрямо спомените ѝ от нейното детство. "Те са по-информирани, за което не съм сигурна, че е много добре. Имат различни интереси и общо взето не са обърнати много към духовното."

Освен деца, при Галина се обучават и кандидат-студенти, но също и любители – хора, които нямат специални амбиции в изобразителното изкуство, но рисуването просто им доставя удоволствие. "Те идват да рисуват, защото им харесва, защото някога са се занимавали с това и защото това им носи спокойствие и внася повече красота в живота им."

Всъщност, внасяйки частица изкуство в живота на своите възпитаници, Галина като че ли изразява най-добре своята житейска философия. Според нея реалността, която ни заобикаля, невинаги е такава, каквато я възприемаме. Защото обременяваме тази реалност с делнични неща. "Съсредоточени сме върху проблемите, а тя (реалността), мисля, е по-друга. Ето, виж сега колко е красиво навън с тези облаци и бял сняг, трябва да виждаме зад делничното, да търсим хубавото сред нас."

Повече за творчеството на Галина Николова, мнението ѝ за ACTA, както и снимки на картините на нейните ученици може да откриете в пълното интервю за Sever.bg.

Водещи

Най-четени