Гениалният Кристо с нов монументален проект на Лазурния бряг 06.06 | 12:26

Българският художник ще сътвори до ноември инсталация с петролни варели

От iNews.bg

80-годишният космополитен художник от български произход Кристо (Христо Явашев) изненада с гигантска скулптура, в която използва варели като строителни блокове, съобщи АФП. Той разкри пред агенцията, че идеята е назрявала десетилетия преди да се стигне до сегашната му творба, която може да бъде видяна до края на ноември, предаде БГНЕС.

Кристо се интересува от цилиндрични форми още от 50-те години на 20 век и е изработвал по-малки неща с боядисани или увити кутии. През 1962 г. в отговор на издигането на Берлинската стена Кристо прегражда парижка улица със стена от консервени кутии.

Сегашната скулптура включва синя и червена стена от варели, които се издигат нагоре под наклон. Двете стени са украсени с капаци за варели, оцветени в топли жълто-оранжеви цветове.

Кристо, който твореше в тандем със съпругата си Жан-Клод до смъртта й през 2009 г., винаги е работил по няколко проекта едновременно. За 50 години той е успял да финализира само 22 монументални идеи, а други 37 не са получили разрешение да бъдат изпълнени.

Българинът, който избяга преди 60 години от комунистическия режим, се установява в Ню Йорк през 1964 г.  

Водещи

Най-четени