Година след ужаса в Париж: „Батаклан“ пак отвори врати 13.11 | 08:47

Франция почита жертвите от терористичните атаки миналата година

От iNews.bg

Точно преди една година – на 13 ноември 2015 г., френската столица Париж беше разтърсена от ужасяващ кървав атентат. Терористи атакуваха концертната зала "Батаклан", а на финала освен ужас, страх и кръв, Франция осъмна и с повече от 130 загинали, 90 от които загубиха живота си в залата.

Година след случилото се "Батаклан" отново отвори врати, за да бъдат почетени жертвите. На сцената в тяхна памет пя легендарния музикант Стинг ден преди официалните възпоменания. Заедно с това изпълнителят отдаде почит и на американския репортер Джеймс Фоли, екзекутиран в Сирия през 2014 г. от "Ислямска държава".

1805115

Още снимки от концерта можете да намерите в нашата ГАЛЕРИЯ.

В днешния ден в близост до седемте места, поразени от атентаторите през миналата година, ще бъдат направени няколко възпоменателни церемонии. До "Стад дьо Франс”, заведенията "Карийон”, "Бон биер”, "Контоар Волтер”, "Пти Камбодж”, "Бел екип” и концертната зала "Батаклан” ще бъдат открити паметни плочи. Там ще се съберат политици, представители на властите, близки на убитите, оцелели от нападенията, парижани и туристи. В проявите ще се включат френският президент Франсоа Оланд и кметът на Париж Ан Идалго.

Предвиждат се още възпоменания край шестте заведения, нападнати от друга група джихадисти на 13 ноември миналата година. В тези нападения загинаха 39 души, посетители или членове на персонала на атакуваните заведения.

1805113

Последната възпоменателна церемония ще бъде пред концертната зала "Батаклан”, където на 13 ноември преди година трима джихадисти с автомати и пояси с експлозиви нахлуха по време на концерт на американската рокбанда "Ийгъл ъв дет метъл” и избиха 90 души, а после държаха много други хора няколко часа за заложници.

Година след случилото се Франция живее в режим на извънредно положение, със затегнати законите за борба с тероризма, а мерките за сигурност са завишени. Разследването на координираните атаки, извършени от три групи отряди от по трима души, показа, че в тях са участвали петима френски граждани – Ибрахим Абдеслам, Исмаел Омар Мостефаи, Сами Амимур, Фуед Мохамед Агад и Билал Хадфи. Сред нападателите е имало и двама белгийско-марокански граждани - Абделхамид Абауд и Шакиб Акру, които са пребивавали в Сирия, както и двама иракски граждани - идентифицирани като Укашах ал Ираки и Али Ал Ираки, притежатели на фалшиви сирийски документи за самоличност, влели се в потока от бежанци, преминали през гръцките егейски острови, континентална Гърция.

Най-четени