Годишните награди на българската филмова академия 26.05 | 15:50

„Подслон” беше определен за най-добър филм

От Олга Андреева

Българската филмова академия присъди снощи в кино "Люмиер” наградите за постижения в българското кино през 2010 г.

Наградата за цялостно творчество получи кинодраматургът Георги Мишев, наградата "Евробет” за българско изкуство, учредена от едноименната компания, отиде при сценариста и режисьор на "Стъпки в пясъка" Ивайло Христов, съобщи "Булфото". 

За най-добър филм академията определи филма "Подслон” на сценаристите Разван Радулеску, Мелиса де Рааф и Драгомир Шолев и режисьора Драгомир Шолев.

Най-добрият документален филм през изминалата година е "Кметът”, сценарист Адела Пеева, режисьори Адела Пеева и Антоний Дончев.

За най-добър анимационен филм журито определи "Дрога”, сценарист Сотир Гелев, режисьори Сотир Гелев и Алекс Филипов.

Най-добрият телевизионен игрален филм е "Светото семейство”, сценарист и режисьор Красимир Крумов.

Най-добър телевизионен документален филм – "Апостол Карамитев”, сценарист и режисьор Момчил Карамитев.

Най-добър режисьор на игрален филм – Драгомир Шолев за "Подслон”. Най-добър режисьор на документален филм - Анна Петкова за "Иван Георгиев – Рембранда”. Най-добър режисьор на анимационен филм - Сотир Гелев и Алекс Филипов за "Дорога”.

Най-добър сценарий – Красимир Крумов за "Светото семейство". Най-добрата филмова музика е на Божидар Петков за ”Зад кадър”, "Още нещо за любовта” и "Стъклената река” ex aequo с Константин Цеков за ”Мисия Лондон”.

Най-добрият оператор на игрален филм е Рали Ралчев за "TILT” и "Зад кадър”. Най-добър оператор на документален филм - Константин Занков за "Иван Георгиев-Рембранда” и "Класификация на спомени”.

Наградата за главна женска роля отиде при Светлана Янчева в ”Светото семейство”, а за поддържаща женска роля - при Яна Титова в ”Лов на дребни хищници” и "Стъпки в пясъка”.

Наградата за главна мъжка роля беше присъдена на Мариан Вълев за ”Лов на дребни хищници”, а за поддържаща мъжка роля – на Ованес Торосян в ”TILT”.

За филмова сценография е оценена Ванина Гелева за ”TILT” и "Подслон”. Най-добър художник по костюми е Марта Миронска за ”Цахес” и "Още нещо за любовта”.

Най-добър филмов монтаж е изработен от Кеворк Асланян за ”Подслон” и "Стъпки в пясъка”. Най-добрият звукорежисьор е Светлозар Георгиев за ”Стъпки в пясъка” и "Мисия Лондон”.

Наградата за книга - Филмова теория и критика отиде при Вера Найденова за "Съвременният киносвят. Критически етюди”. Отличието за оперативна филмова критика е за Иво Драганов.

Най-добър режисьорски дебют са направили - Цветодар Марков за ”Лов на дребни хищници” в игралното кино и Йордан Тодоров за ”Бетонни фараони” ex aequo с Мария Аверина за ”Късен дом” в документалното кино.

Българската филмова академия представлява цялата кинематографична общност - Съюза на българските филмови дейци, Българската асоциация на кинорежисьорите, Асоциацията на българските оператори, Сдружението на филмовите и телевизионните режисьори, Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи, Българската асоциация на независимите художници аниматори "Пройко Пройков", Асоциацията на филмовите продуценти, Асоциацията на българските независими продуценти, Асоциация на българските филмови продуценти и Асоциация "Академика 21".

Водещи