Горнооряховски творци с изложба "Заедно" 12.03 | 11:12

Сдружение "ГоАрт" гостува на Велико Търново с маслена живопис и графика

От Станимира Колева

Маслена живопис и графика красят великотърновската галерия "Спектър" на Самоводската чаршия. Художниците от горнооряховското сдружение "ГоАрт" откриха изложба "Заедно", която съчетава живи цветове, хармония и неочаквана експресивност. 

Картините от "Заедно" на 11-те творци от сдружението са подбрани измежду творбите от изложбата им в Руския културен институт в столицата през миналия месец.

Те са обиколили няколко града в страната, гостували са дори в Германия, а сега затварят "кръга" и се връщат на местна територия, за да поздравят великотърновци с пролетните празници, каза за Север.бг художничката Валентина Григорова.

Тя сподели още, че сдружението "ГоАрт" планира скорошни изложби в побратимените на Горна Оряховица чужди градове - Буюк Чекмедже, Турция, Варен, Германия и Нарва, Естония. Целта, която са си поставили творците, е да разпространяват българското изкуство зад граница, както и да сближат чрез изкуството си родината до българското малцинство там. 

Творците обсъждат идеи и за поредния международен пленер "Живописатира", който се провежда в града им и който излиза от "рамката" на традиционната карикатурата, представяйки я с техниката на живописта.

Изложбата "Заедно" на горнооряховските художници ще остане в галерията до 22 март.

Водещи

Най-четени