Гробница на тракийска жрица край Свещари озадачи археолози 21.11 | 14:30

Находката хвърля нова светлина върху древните погребални практики

От Гергана Златкова

Гробница на тракийска жрица намериха археолози край село Свещари.

Находката е открита в могилен насип около голямата Омуртагова могила.Това съобщи проф. Диана Гергова, ръководител на археологическия екип, открил през ноември миналата година там тракийско златно съкровище, а в края на септември тази година -погребение на тракийска колесница с впрегнати два коня.

По думите на проф. Гергова откритието датира от края на 4 век и първата половина на 3 век пр. Хр.

Тя посочи, че съоръжението е било облицовано с масивни дървени греди, а на пода в центъра му има разположен прекрасен полихромен олтар.

Освен основния олтар, в гробницата има и втори олтар с формата на пресечена пирамида, каза проф. Гергова. 

Според нея очевидно става въпрос за погребение на тракийска жрица, с много предмети - бронзови фигури, стъклени мъниста, култови предмети, с останки от сребърна чаша и златни апликации.

Тя посочи, че досегашните гробници от подобен тип са били свързани само с мъжки погребения, а сега за първи път има нова ситуация - женско погребение.

Това по думите й хвърля нова светлина върху погребалните практики и специално върху ролята на жената в гетското общество като изпълнителка на определени жречески функции. 

Много се радвам на това откритие, защото то показва, че има ощекакво ново и неизвестно да разкриват моите проучвания в Сборяново и хвърлят светлина върху културата на гетите, коментира археологът. 

Проучването на гробницата ще продължи до края на месеца.

Водещи

Най-четени