Да погледнеш от кулата на Акра? Безценно! 19.06 | 12:49

Крепостното селище пази история от времето на Троянската война

От Филипа Тодева

Централната бойна кула, контролираща достъпа по суша на крепостта Акра на едноименния полуостров край град Черноморец, е възстановена и вече е достъпна за туристи.

С по два-три метра е вдигната крепостната стена по цялото й протежение, включително и бойна кула, намираща се днес в морето поради вдигането на морското равнище през последните 1500 години.

Реставрационните работи приключват поради спирането на строителните дейности на морето през летния сезон и ще продължат през есента. Дотогава крепостта е достъпна за туристи.

До нея се стига пеша или с кола, като се излезе от Черноморец по стария път за Бургас и се завие надясно по черен път, минаващ през руините на закритото военно поделение. Не се иска входна такса.

Историята на крепостта започва много отдавна. Известно е, че укрепеният от император Анастасий град през периода 493 - 517 г. е бил превзет от аварите през 584 г. и живота в частта на сушата не е бил подновен.

Една рядка находка, открита от водолазите – оловен печат на средновековен благородник от ХІ век, вероятно управител на пристанищната крепост, свидетелства за интензивен живот в тази епоха. На лицевата страна на печата е изобразена Св. Богородица на трон, а на опакото - дълъг надпис с името и длъжността на приносителя.

Съвсем наскоро пък беше установено, че селището при крепостта Акра е с около 1500 години по-старо.

Досега се смяташе, че крепостта е изградена около V век, но разкопките показват, че селището е възникнало малко след Троянската война.

Водещи

Най-четени