Да послушаш и да прочетеш приказка 02.04 | 12:00

Всяка събота в рамките на кампанията в София ще се движи "литературен трамвай"

От Елена Коцева

Днес стартира Национална кампания в подкрепа на четенето.

Над 4000 инициативи из цялата страна ще се опитат да обърнат внимание на проблеми като детската неграмотност и да насърчат любовта към книгите.

Начало на кампанията "Походът на книгите" ще бъде дадено на 2 април в Столичната библиотека. Организатор е асоциацията "Българска книга”.

Първият, който ще почете, ще е столичният кмет Йорданка Фандъкова. А първият автор от поредецита ще е Ангел Каралийчев - единственият наш автор, удостоен с Андерсенова премия.

Финалът на "похода" ще бъде на 23 април.

И двете дати не са избрани случайно – 2 април е Световният ден на детската книга, а също и рожден ден на големия датски писател Ханс Кристианс Андерсен. Международният ден на детската книга се отбелязва се от 1967 г. по инициатива на Международния съвет на детската книга.

23 април пък е Световен ден на книгата и авторското право.

Част от инициативите на кампанията са четения в различни детски градини, училища и библиотеки из цялата страна и информационна кампания за полезните международни практики и тревожните резултати от последните изследвания на грамотността сред подрастващото население.

На езерото "Ариана" днес и утре ще има детски празник от 11.00 до 16.00 ч. и специализиран базар на детската книга от 10.00 до 18.00 ч.

В рамките на инициативата всяка събота в София ще има "литературен трамвай", в който известни хора ще четат откъси от най-известните и обичани детски книги. 

Трамваят ще се движи между 12.00 и 15.00 ч. по бул. "Витоша", в отсечката между ул."Алабин" и ул."Неофит Рилски". Гости на литературния трамвай днес ще бъдат Йордан Ефтимов, Иван Кулеков и Иво Сиромахов. 

Сред известните хора, които ще се превърнат за кратко в рицари в името на книгата, са Тити Папазов, актьорите Стефан Щерев и Ирмена Чичикова, писателите Теодора Димова, Иво Сиромахов и Алек Попов.

Водещи

Най-четени