Дамаскин и огърлица, иззети от трафиканти и иманяри, се върнаха в музея 18.03 | 16:24

Те бяха представени в Министерство на културата

От Цанка Донкова

Римска огърлица от III век и дамаскин от XIX век са били представени в Министерство на културата, след като са били обект на незаконен трафик, съобщава Булфото.

"Дали е възможно в Министерство на културата да има по-видима, по-прозрачна нагледност на действията. Да, от днес нататък цялата нация ще бъде по-наясно, че в Министерството на културата не се разнасят някакви папки, а има нагледни доказателства, че нашите усилия дават плодове. Възможно ли е в една държава като България, да има добра съвместна работа между министерствата и институциите. Може, когато усилията ни са съвместни, имаме доказателства, които се виждат. Това са чудесни примери за борбата с трафика и иманярството. С тези два артефакта – римска огърлица от III век и дамаскина от XIX век попълваме бели полета в историята ни”, посочи министърът на културата д-р Петър Стоянович и благодари на МВР, прокуратурата и ДАНС.

На церемонията са присъствали и Пламен Ангелов - заместник-министър на вътрешните работи, проф. Боряна Христов - директор на Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий", проф. Божидар Димитров - директор на НИМ, главен инспектор Ангел Папалезов - началник на сектор "Културно-исторически ценности" при Главната дирекция "Национална полиция", Андрей Младенов - началник на сектор "Трафик на културни ценности" към ДАНС.

По-рано пък музеят във Варна получи нетипичен колет. В него анонимен дарител от САЩ върна в страната ни бойна тракийска брадва, купена на аукцион. Вероятно тя също е била част от незаконен трафик.

В последните години над 20 български иманяри са забогатели от продажба на български антики в Америка. Нашенците изкупували скъпоценностите, изкопани от земите ни, след което ги пускали на аукциони или ги продавали на частни колекционери

Водещи

Най-четени