Дариха мощите на Св. Климент Охридски на НИМ 19.03 | 15:09

Ще се построи параклис в двора на музея, в който постепенно да бъдат събрани мощите на Светите Седмочисленици

От Андриян Георгиев

Величкият епископ Сионий дари мощите на Св. Климент Охридски в Националния исторически музей (НИМ).

Мощите получи директорът на НИМ Божидар Димитров, съобщават от Министерството на културата. 

Предаването на мощите се извършва, за да бъде построен параклис в двора на музея, в който постепенно да бъдат събрани мощите на Светите Седмочисленици - Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий, пренесли старобългарската азбука от Великоморавия в България.

Мощи на другите светци се намират в съседни държави и по думите на Божидар Димитров събирането и излагането им в параклиса е осъществима цел.

Параклисът ще бъде построен на място зад сградата на музея. Там е бил един от параклисите на село Бояна. Божидар Димитров посочи, че за построяването ще разчита на дарения, като по думите му са необходими около 100-150 хиляди лева.

До построяването на параклиса мощите на Свети Климент Охридски ще бъдат изложени в музея. 

 Величкият епископ Сионий заяви, че предава частиците с чистото съзнание, че те ще бъдат положени за поклонение на верните християни и за едно свидетелство и единство за целокупния българския народ в Мизия, Тракия и Македония, Поморавието и Добруджа.

На предаването на мощите дойде министърът на културата Вежди Рашидов. 

Свети Климент Охридски е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Предполага се, че Климент е роден в Югозападна Македония.

Пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В "Краткото житие" се казва, че той "измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил".

Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно тя да се развива постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век.  

Водещи

Най-четени