Датчици и електронни уреди опасаха Сикстинската капела 28.12 | 09:52

Целта е да се проектира специфична инсталация за контрол на въздуха

От Олга Андреева

В Сикстинската капела, където се намират едни от най-прочутите в света стенописи, са монтирани 36 електронни уреда за подвижен контрол на състоянието на фреските на Ботичели, Перуджино, Гирландайо и Микеланджело.

Други 14 уреда са стационарно монтирани в подкуполните корнизи, съобщава официалният всекидневник на Ватикана вестник "Осерваторе романо", цитиран от БТА.

Сикстинската капела, която е разположена в комплекса на Ватиканските музеи, е под строго научно наблюдение най-вече заради отлагането на витаещи в атмосферата микрочастици, наричани в ежедневния говор "прах".

Натрупан върху произведение на изкуството прахът нарушава не само естетическата наслада, но и води до нежелани химически реакции, при съчетание с повишени количества въглероден двуокис, влага и температурни фактори.

Сега решението, което ватиканските и италианските експерти търсят, е насочено към проектиране на специфична за условията на Сикстинската капела инсталация за контрол на въздуха и твърдите частици в него. Те обещават, че в скоро време "извънземните" няма повече да бдят за състоянието на стенописите.

Пред това обаче ще трябва да се съберат и обработят огромно количество данни - промени в температурата и влажността на различните височини в храма, температура на повърхността на стенописите, ниво и химически състав на натрупания прах, концентрация на излъчвания при дишането на посетителите въглероден двуокис, скорост и посока на въздушните течения във вътрешността.

Тези данни трябва да отразяват състоянието на Сикстинската капела в зависимост от нейната "употреба", тоест съобразно броя, наличието или отсъствието на посетители.

За целта на всеки вход и изход бяха допълнително монтирани термо-видео датчици, които отброяват посетителите, защото се оказа, че през годините броят на посетителите се е увеличавал и съответно са се променяли параметрите на атмосферните условия в храма.

Водещи

Най-четени