Десни искат закон за защитата на старите столици 07.05 | 14:53

Трябват пари за популяризирането им, не само за реставрации, смята Димитър Делчев

От iNews.bg

Старите столици на България тънат в забрава, необходим е закон за защитата им, коментира във страницата си във фейсбук Димитър Делчев, заместник-председател на "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок.

Милиони се влагат в реставрацията на старата базилика в Плиска, но градът с нищо не напомня за величието на Първата българска столица. След среща с жителите на Плиска като народен представител в 43-ото Народно събрание с колеги подготвихеме и внесохме Закон за старите столици, чрез който да се даде възможност за приоритетно финансиране на тези градове, да се създадат повече възможности за развитие и популяризирането им като туристически дестинации, но именно патриотите не подкрепиха този закон, припомни Делчев.

Този законопроект е в деловодството на Народното събрание и ако депутатите в 44-ото НС имат желание да подкрепят българската история и развитието на знакови градове, трябва да приемат такъв закон, добави той.

Делчев беше гост на празника в Плиска по повод 1152 години от покръстването на българите в началото на седмицата. При срещата си с граждани на Първата българска столица той обсъди възможностите за развитие пред Плиска и как подобен законопроект би подобрил не само визията на града, но и възможностите за хората и заяви, че би съдействал на всеки народен представител, който поеме ангажимент за внасянето му.

Водещи

Най-четени