Деспот Алексий Слав е погребан в Мелник? 16.07 | 16:04

ДНК анализ предстои да потвърди или отхвърли тази хипотеза

От Андриян Георгиев

ДНК анализ ще потвърди или отхвърли предположението, че в Мелник край църквата "Св. Троица" е разкрит гробът на деспот Алексий Слав, каза археологът проф. д-р Виолета Нешева, ръководител на екипа, който проучва църквата, намираща се край манастира "Света Богородица Пантанаса”.

Екипът на проф. Нешева е разкрил четири погребения край църквата, които се отнасят към първия ѝ период, когато е изградена, а именно - в началото на ХІІІ век.

Според документи в Мелник деспот Слав е построил два манастира, единият е "Света Богородица Спилеотиса” или "Света Богородица от пещерата”, другият – "Света Богородица Пантанаса”, а църквата "Света Троица” вероятно е костница или гробнична църква на манастира "Света Богородица Пантанаса”. 

"Погребенията са от времето на построяването на църквата и са свързани с първия период на църквата, която е съществувала до ХХ век. Погребаният мъж не е с доспехи, каквито би било редно да има, ако Слав е бил погребан като владетел. По-скоро допускаме, че може да е бил погребан като монах. Голяма част от владетелите в Средновековието се замонашват и живеят в края на дните си в построените от самите тях манастири. Погребението не съдържа други знаци", каза проф. Нешева пред агенция "Фокус".

"Има една малка паничка – сграфитокерамика, която датира от началото на ХІІІ век. Няма никакви други данни и на нас ни дойде на ум, че може да направим един ДНК анализ и да ги сравним с костния материал на Калоян, който вече е препогребан в Търново, в църквата "Свети 40 мъченици”. Този Калоян, независимо дали е царят на България, или е неговият родственик – ктиторът на Боянската църква, той е от рода на Асеневци. Слав също е от рода на Асеневци. Би следвало, ако гробът, който разкрихме, е на деспот Слав, при един ДНК анализ да се потвърди или да се отхвърли нашата хипотеза”, коментира още проф. д-р Виолета Нешева.

Най-хубавият период от живота на Мелник е свързан с тази уникална личност – деспот Алексий Слав, посочи проф. Нешева. през Средновековието Мелник е един от шестте града на Балканите, който има божествен епитет. Другите са  Константинопол, Солун, Търново, Ловеч и Прилеп.

"Божествени епитети са давани на някои градове, особено в ХІV век, при положение, че този град се откроява много силно, като много силна крепост и изключително силен християнски център. Мелник е град, който в ХІХ век е имал над 70 църкви", изтъкна професорът. 

Проф. д-р Виолета Нешева е главен научен ръководител на археологическия екип, който проучва Мелник в продължение на повече от четири десетилетия. Тя проучва Мелник и региона от 1971 година и е един от водещите специалисти в средновековната археология и история. 

Алексий Слав e самостоятелен български владетел, деспот на княжество в Родопите от 1207 до 1230 година. Той произхожда от династията на Асеневци - сестрин син e на царете Асен, Петър и Калоян.

След смрътта на Калоян през 1207 г. енергично се противопоставя на цар Борил, като го смята за узурпатор. През 1208 г. влиза в договорни отношения с латинския император Хенрих Фландърски, който го удостоява с титлата деспот. Под негова власт са Западните и Централни Родопи, и голяма част от Източна Македония, на изток от река Струма.

Първоначално главната му резиденция се намира в крепостта Цепина, днес край село Дорково в Родопите - (1207 - 1212). След 1212 г. премества седалището си в крепостта Мелник, скътана в полите на Пирин планина.

Водещи