Деца от цялата страна представят различни етноси в България 05.06 | 10:59

Днес завършва Националния детски ромски фестивал "Отворено сърце" във Велико Търново

От Кремена Бедерева

Песни, танци, приказки и обичаи от традициите на българи, роми и турци представят участниците в Националния детски ромски фестивал "Отворено сърце", който днес завършва във Велико Търново.

Над 800 ученици от групи по свободно избираем предмет"Фолклор на етносите. Ромски фолклор" в 50 училища от цялата страна се срещнаха на Осмото издание на форума, организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", фондация "Америка за България" и община Велико Търново,уточнява БТА.

Паралелно с фестивалната програма разнообразни инициативи са представени на Пленера на извънкласните дейности, насочени към образователната интеграция. На него децата представят изработени от тях обеци и тарамбуки от глина, кошници от ракита, кукли, изплетени от найлонови торбички.

Работилници за рисунки върху детско лице, за изработка на временни татуировки, ателие за възстановка на ромския сватбен ритуал "къна геджеси" за къносване на ръце и работилница за приготвяне на кълдарашко кафе са част от атракциите.

Целта на фестивала е не само да предостави на деца от различни етноси възможност за творческа изява и по този начин да стимулира техния траен интерес към учебния процес, но и да покаже, че в стремежа си към доброта и толерантност в забавите хората са еднакви, коментира Деян Колев, председател на център "Амалипе".


Водещи

Най-четени