Джефри Арчър продава колекцията си от произведения на изкуството 29.03 | 15:39

Сред произведенията са картини на Анди Уорхол и Моне

От Елена Кирилова

Английският писател и бивш политик Джефри Арчър очаква да получи повече от 5 млн. паунда от продажбата на колекцията си от произведения на изкуството, включваща картини на Клод Моне и Анди Уорхол, съобщава Ройтерс.

"Наскоро отпразнувах седемдесетия си рожден ден. В резултат на това реших да преструктурирам арт колекцията си с оглед на бъдещето", заявява Арчър в изявление.

Търгът ще се състои в Лондон на 28 юни и ще включва около 150 произведения, включително портрет на Мерилин Монрон от Анди Уорхол, оценен на 100 - 150 00 паунда, както и пейзаж на Моне на стойност около 800 000 – 1,2 млн. паунда.

На 27 юни авторът на бестселъри ще участва в отделна благотворителна продажба, на която ще предложи около 20 произведения с колекционерска стойност, творби от личната му колекция, както и произведения, дарени от известни личности.

В същия търг ще бъде включен и хронометърът, използван на състезанието от 1954 г. в Оксфорд, на което британецът Роджър Банистър стана първият човек, който пробяга една миля за по-малко от четири минути.

Някои от приходите от търга ще бъдат предоставени на Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, на която съпругата на Арчър, Мария, е председател.

Водещи

Най-четени