Димитровден е! Започва зимата 26.10 | 07:42

На имен ден не се кани. Отива се у именника с бели цветя, за да е блага зимата

От Филипа Тодева

Българската православна църква ще отбележи с празнични богослужения Димитровден. Светецът, за чието покровителство, си съперничат българи, гърци, сърби и руснаци, е роден в Солун през III. Наследява баща си като управител на града, но е хвърлен в тъмница заради вярата си в Христос. Убит е в тъмницата без да дочака съд и присъда.

Смята, се че Димитър Солунски загубил живота си, докато се молел. Християнската църква го обявява за светец, а жителите на града го приемат за свой покровител.

"Георги носи лято, а Димитър – зима". Това гласи стара народна поговорка. Във вярванията на българите Свети Димитър е покровител на зимата и студа. Народът смята, че е много важно какъв ще бъде първият гост

Също като на Игнажден. Вярва се, че ако първите полазници са момчета през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако полазникът е добър и имотен човек, годината ще е здрава, плодовита и благополучна. На Димитровден започват годежите и сватбите, момите извиват сглядно хоро пред ергените и техните родители.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави именниците. На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле — с петел ако именника е мъж и с кокошка ако е жена. Сервират се зеленчуци.

Днес задължително трябва да почерпят Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Даниела, Даниел, Диян/а и Диан/а. Нали запомнихте – на имен ден не се кани.

Най-четени