Дни на азербайджанската култура ще има у нас 05.07 | 18:24

В Азербайджан пък ще гледат българско кино

От Олга Андреева

Седмица на българското кино ще се проведе в Азербайджан, както и Седмица на азербайджанското кино в София. Това стана ясно след провелата се днес среща в София между министрите на културата на България Вежди Рашидов и на Азербайджан Абулфаз Гараев, съобщиха от ведомството.

Двамата министри се обединиха около мнението, че културното сътрудничество трябва да се активизира във всичките му жанрове, като трябва да бъде разширено и сътрудничеството между кинодейците.

На азербайджанския гост бе връчен и диск с първия българо-азербайджански кинопроект "Няма по-добър брат” на Матей Константинов.

По време на разговорите бяха начертани основните параметри на двустранния културен обмен – а именно: сътрудничество в областта на музиката, в областта на театъра, като бъде осъществена размяна на български и азербайджански театрални трупи, в областта и на изобразителното изкуство, като за целта ще се обменят музейни експозиции.

Специално внимание бе отделено на участието на артисти от двете страни в международни музикални, театрални и кино фестивали, както и фестивали на изкуствата, които се провеждат в двете държави.

Рашидов и Гараев обсъдиха и провеждането, в изпълнение на подписаната от тях Спогодба за сътрудничество в областта на културата, на Дни на българската култура в Азербайджан и Дни на азербайджанската култура в България. В рамките им ще бъдат организирани изложби, Седмици на киното и други изяви.

Министър Рашидов отправи покана към азербайджанската страна за съвместно сътрудничество в областта на опазването на историческото и културното наследство и консервацията и реставрацията на археологически паметници и обекти и в областта на подводната археология, която има добри традиции у нас.

Водещи

Най-четени