Дни на европейското кино в София за празника на Европа 07.05 | 16:32

Между 9 и 19 май в столицата ще бъдат прожектирани 21 европейски филма от 18 страни

От Олга Андреева

Кино "Люмиер" ще стане домакин на Дните на европейското кино в София, които ще се проведат по повод Деня на Европа. В рамките им ще бъдат показани при свободен вход ще бъдат 21 филма от общо 18 държави.

Кинопразникът ще започне в 19:30 часа на 9 май в зала 1 на НДК с концерт на Елица Тодорова и прожекция на българския филм "Подслон", съобщиха от информационния офис на Европейския парламент в България.

С екипа на "Подслон", който е носител на голямата награда на 15-ия международен София Филм Фест, ще може да се срещнете и да дискутирате "Как правим кино в Европа" от 15:30 часа в НДК, студио 5.

Дните на европейското кино ще продължат до 19 май.

Денят на Европа ще бъде отбелязан и с фото изложба "5 години членство на България в ЕС", която може да бъде видяна пред Народния театър "Иван Вазов" от 7 до 13 май и фотоизложба "Европейският парламент: Брюксел — Страсбург — България" от 7 до 18 май в Столична библиотека.

Точно в 12 часа пред Народния театър и в още 25 града из страната ще звучи "Одата на радостта" из Девета симфония от Лудвиг ван Бетовен в изпълнение на 30 училищни и общински оркестъра.

Вестник на европейски теми, подготвен от студенти, спечелили конкурс на Информационното бюро на ЕП в България, ще бъде разпространяван безплатно на всички публични събития и във всички български университети.

Освен това на 9 май е предвидено забавно пътуване из София с автобус "Европа", в който ви очакват безплатни консултации от експерти в европейските информационни мрежи, информационни материали за Европейския съюз, викторини за ЕС, награди и много изненади.

Водещи

Най-четени