Добруджанските песни, обичаи и анекдоти в енциклопедия 24.11 | 13:04

Енциклопедията съдържа още описания на обреди, детски игри, очерци

От Олга Андреева

Енциклопедия на народното творчество в Добруджа събира близо 130 народни песни, над 200 анекдота, стотина описания на обичаи, обреди, детски игри. В енциклопедията, дело на краеведа Атанас Пеев, са включени и очерци за народни певци, инструменталисти, хореографи, останали предани на сцената, посочва БТА.

"Получи се нещо подобно на "шарена сол" - толкова е богата фолклорната съкровищница на Добруджанския край", заяви на пресконференция авторът на повече от 20 краеведчески книги, който ще представи книгата си тази вечер по повод 50-годишнината на своята творческа дейност.

Атанас Пеев е автор и на много проучвания, свързани с родовите връзки с Добруджа на Георги Сава Раковски, Райна Княгиня, Димитър Списаревски и други. Притежава и колекция от 150 автографа на известни политически, културни, исторически дейци.

"Изследователят съхранява родовата памет на Добруджанския край, оставя най-ценното - документа, на своето време и възпитава в патриотизъм", каза председателят на Българската генеалогична федерация Антоанета Запрянова.

На тържеството за юбилея си тази вечер Атанас Пеев ще получи и "Златно перо" на Съюза на българските журналисти.

Водещи

Най-четени