Доказано: Гробницата в Амфиполис е на Александър Македонски 04.01 | 20:41

Разположението и броят на плочките показват датата и годината на смъртта му

От iNews.bg

Александър Велики е погребан в гробницата в Амфиполис в Гърция. Това установиха учени въз основа на направени изчисления на откритите в Амфиполис артефакти. Разположението и броят на плочките на входа указват датата на смъртта на Александър. Той умира на 32 години в двореца на Навуходоносор II във Вавилон, на 10 юни 323 пр. Хр.

Според официалното изявление, направено във връзка с откритието, мястото на входа е изключително важно, тъй като отговаря на определени дни от годината.

Факт е, че паметникът е заобиколен по цялата му дължина с мраморни плочи. Ако някой раздели общата дължина на периметъра на дължината на вътрешната норма, ще намери общия брой на мраморните плочи, необходими за покриване на общия периметър на стената във всеки ред.

Ако се приеме, че една точка по периметъра (да речем, на север) съответства на първия ден на годината и ако потокът на годината следва движението на часовниковата стрелка, това тълкуване изисква входа да е от периода юни-юли, в зависимост от това къде точно е направен.

Необходимостта от по-нататъшно оценяване на точността на тази невероятна находка изисква да се погледнат по-отблизо размерите на кръга и елипсата и съществените разлики.

 

 

Водещи

Най-четени