Дрон изучава античния град Никополис ад Иструм 02.04 | 15:36

„Въздушните“ фотографии ще помогнат за актуализиране на градоустройствения план

От Цанка Донкова

Археолози ще изучават античния град Никополис ад Иструм, край Велико Търново по нестандартен начин. Направени от въздуха снимки ще помогнат на учените за актуализирането на градоустройствения план на античния град. Това стана ясно от думите на Иван Църов - директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Снимките са направени с летяща платформа (дрон), която позволява наземните обекти да се снимат от височина 300 метра. Кадрите от въздуха дават ценна информация за цялостното разпределение на античния град, за перспективата в разширяването му и за посоките, в които археолозите могат да продължат своята работа.

Единствената снимка на Никополис ад Иструм от въздуха, съхранена в музея, е от 23 септември 1943 година. Правена е от германски фотограф, който прелетял над обекта със самолет. Заснемането е било за нуждите на българската геодезия.

Църов уточни, че са запазени планове на обекта, правени през 40-те и през 70-те години на миналия век, а с новите кадри, плановете ще бъдат детайлизирани, допълва БТА.

Водещи