Държавата далече от съвременното изкуство 19.03 | 11:02

Българските фестивали за дизайн, архитектура и танц не срещат почти никаква финансова подкрепа от страна на държавата

От Елена Кирилова

"На практика се отдалечаваме все повече от европейските и световните реалности в съвременното изкуство, въпреки че България разполага с изключителни млади автори, които са добре познати и разпознаваеми на европейската и световната сцена".

Този коментар направи главният редактор на списание "Едно" Асен Асенов по време на форум на ЮНЕСКО под надслов "Визия за Балканите: Творчески поглед към бъдещето на Югоизточна Европа", организиран в рамките на Sofia Meetings на 17 март.

Според Асенов огромният проблем на България е, че родните творци се представляват от чуждестранни, а не български галерии по европейските панаири и са селектирани от чуждестранни куратори. Факт е, че у нас тези хора нямат място за изява.

Ето защо, съвместно със Столичната община, създателите на фестивалите Sofia Dance Week, Sofia Design Week и Sofia Architecture Week стартират нов проект тази година. Той ще носи името Sofia Contemporary и ще представлява международен фестивал за съвременно изкуство в публичното пространство.

Идеята на събитието е хората буквално да се сблъскат със съвременното изкуство на улицата, без да е нужно да влизат в галериите.

Създаването на подобен род събития у нас не е никак лесно, тъй като държавата не оказва почти никаква финансова подкрепа. Министерство на културата не припознава дизайна като тема, няма отдел, който да се занимава с дизайн, което означава, че няма и пари за развитие на проекти в тази област. Ето защо миналогодишното издание на Sofia Design Week не е имало никакво държавно финансиране.

Танцът от своя страна до скоро беше в Дирекция "Музика", а не в Дирекция "Театър". Участието на държавата в Sofia Dance Week 2011 е било в размер от 10 хил. лв. Асен Асенов обаче обясни, че създателите на фестивала са платили на Министерство на културата 55 хил. лв. под формата на наеми за залите, които са използвали. По думите му това ясно показва каква точно е ситуацията в България по отношение подпомагането на съвременното изкуство и култура.

Новото издание на Sofia Design Week отново ще се опита да привлече вниманието на всички, за да покаже, че дизайнът е навсякъде около нас. За целта тази година фестивалът се разраства - той ще покаже 37 изложби и ще предостави възможност за срещи с над 40 лектори от цял свят. Освен това той ще стартира с азиатска линия във всичките си събития.

"Вярваме, че България може да бъде много интересна точка за комуникация с Азия", заяви Асен Асенов, който подчерта, че фестивалът търси все по-голямо финансиране извън Европейския съюз, в лицето на азиатски фондации.

Фестивалът има амбициите да развие и много голяма детска линия, тъй като "българското образование продължава да бъде ощетено от гледна точка на достъпа до култура и изкуство". Създателите на събитието ще се опитат да съдействат частично това да бъде компенсирано.

Към момента е сключено споразумение с Българската национална телевизия за показване на филми, които да образоват широката публика по съответните теми, свързани с платформите на списанието.

Линията за деца ще бъде застъпена и в Sofia Design Week 2012. В програмата му се предвидени детски танцови пърформанси от Чехия, Унгария и България

Sofia Architecture Week пък ще може да се похвали с български и китайски куратор, като и тук ще бъде развита темата за Азия. Основната тема ще е културната инфраструктура на София, която по думите на Асенов е в доста окаян вид.

Водещи

Най-четени