ЕК одобри държавната помощ за българското кино 10.08 | 15:12

Финансирането с бюджетни пари на киноиндустрията било съвместимо с общия европейски пазар

От Андриян Георгиев

Европейската комисия (ЕК) одобри отпусканата помощ от държавния бюджет в подкрепа на българската филмова индустрия, съобщиха от Министерството на културата.

Помощта била съвместима с член 107, параграф 3, буква Г от Договора за функционирането на Европейския съюз.

От културното министерство посочват, че основната цел на помощта за българското кино била да се подкрепя развитието и съхраняването на българската филмова култура, с приоритети: производство и разпространение на филми с висока артистична стойност и дебютни филмови проекти, гарантиране на правото на публичен достъп до различни форми на филмова творческа активност, защита на правата и интересите на зрителите, подкрепа на нови таланти и млади автори, както и насърчаване на българските филми в страната и в чужбина.

Държавната помощ за киното се отпуска ежегодно от държавния бюджет на Република България в съответствие със Закона за филмовата индустрия.

Въз основа на своята оценка и на всички елементи от схемата за помощ за българската филмова индустрия, ЕК смята схемата за съвместима с общия пазар и реши да я одобри за периода от 2010 до 3 декември 2017 г.

Най-четени