ЕК се притесни от незаконната търговия с културни ценности 29.11 | 16:09

Започнаха консултации за промяна в директива, която описва механизма за връщане на откраднати артефакти

От iNews.bg

Расте незаконната търговия с ценни предмети от историческото наследство на отделните държави, отбелязват с тревога от Европейската комисия (ЕК). Незаконно се изнасят скулптури, религиозни предмети и археологически находки.

ЕС е територия без строг граничен контрол по вътрешните граници, а в същото време държавите са с богато историческо наследство. Значителни са кражбите от Франция, Полша, Германия и Италия, а според Интерпол няма държава в ЕС, която да не е засегната от този проблем.

По тази причина и от Европейската комисия (ЕК) стартира публична консултация за начините как да подобрим опазването на културните ценности и връщането им в страната, от която незаконно са изнесени. Всички заинтересувани страни са поканени за участие в тези консултации.

Защитата на културното наследство в ЕС е гарантирана от европейската Директива 93/7/EEC, в която е заложен механизма за връщането на артефакти, изнесени незаконно от страна от общността. Законовата мярка е от 1993 година.

Многократно страните от общността са се оплаквали, че тази директива не е ефикасна. По тази причина и от Комисията искат да чуят мнението на заинтересуваните страни относно това какво е необходимо да бъде променяно.

Водещи

Най-четени