Европа се запознава със света на Дора Габе 04.04 | 07:53

Колекция от 90 фотоса от живота и творчеството на поетесата са качени в Европейската дигитална библиотека

От Гергана Златкова

Европейската дигитална библиотека "Europeana" представя колекцията "В света на Дора Габе", в която са включени близо 90 фотоса, свързани с живота и творческото наследство на поетесата.

Това съобщиха от регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич по повод на 125-ия рожден ден на авторката на любими детски стихове, който ще бъде отбелязан през тази година.

Сбирката от архивни снимки и копия - притежание на библиотеката, проследява литературни и обществени събития от началото на миналия век до 90-те му години.

Сред най-ценните кадри фотоапаратът е запечатал Дора Габе и Елисавета Багряна във военни униформи на границата през септември 1940 г., когато  Южна Добруджа е върната в пределите на България.

В дигиталната библиотека могат да се видят семейни снимки на поетесата с баща й Петър Габе, съпруга й Боян Пенев, с приятели, като на гърба на част от фотосите има и ръкописни текстове. 

Колекцията проследява и многобройните срещи на Дора Габе с млади читатели в Седмицата на детската книга и литература през 60-те и 70-те години, посочиха от библиотеката.

Поетесата е снимана при откриването на паметника на Йордан Йовков в  добричкото село Красен на 20 ноември 1970 година.

Запазени са кадри и от дома й в София при работата по документалния филм "С отворени очи".

Има и много портрети на Габе, между които и графика на Дечко Узунов, съобщава БТА.

Сред последните по хронология снимки е фотос от откриването на паметника на Дора Габе през 1994 г. в  родното й село Дъбовик, Добричко.  

Водещи

Най-четени