Езикът ни вече се затлачва с думи паразитизми 04.05 | 11:18

Това смята доц. д-р на филологичните науки Лиляна Тодорова

От Кремена Бедерева

Въпросът за чистотата на българския език непрекъснато трябва да бъде поставян. Това смята доц. д-р на филологичните науки Лиляна Тодорова.

Днес ще бъде представен Българският етимологичен речник Том VІІ (слово – терясвам).

Според нея езикът ни вече се затлачва с думи паразитизми. "Особено в последната година и половина, в устата на почти всеки един българин, и в устата на медиите, се налага думата "случва се”, която замества и състоя се, и редица други форми".

От Института за съвременен български език постоянно водят борба за чистотата на български език, каза доц. Тодорова.

По думите й – "случва се” замества все повече думи и се използва "на всяка крачка”. "Вече всяка втора дума е "случи се” – това се случи, това се случи, това се случи... Обърнете внимание и ще забележите това нещо. По-рано такива думи бяха "така”, "нали” – посочи тя.

Понякога пък медиите правят т.нар. "народни етимологии", т.е,. обясняват думите, както народът ги обяснява, а не по научния начин, отбеляза тя. "Освен това, в езика на някои медии в старанието си да потърсят по-оригинален език, използват жаргон и много фрази, които не са препоръчвани за използване”, каза доц. Тодорова.

Засега няма яснота как ще се работи по следващите два тома на Български етимологичен речник, тъй като ситуацията в института е такава, че всъщност поради съкращенията, поради пенсионирания, остава само един автор.

"Имаме колеги-слависти не само от Европа, но и от Канада, които казват, че този речник просто не може да бъде завършен, а той е от огромно значение не само за българистиката, за славистиката, но и за балканистиката, за индо-европейстиката. Това е речник, който е много търсен в чужбина”, каза доц. Лиляна Тодорова.

Най-четени