Екатерина Захариева поздрави българите в Кипър за фестивала „Соватчии“ 09.06 | 13:15

От iNews

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави сънародниците ни от Кипър по повод 4-ия български фолклорен фестивал "Соватчии”. 

"Щастлива съм, че фолклорният фестивал "Соватчии" ще даде възможност в приятелска и близка страна като Кипър да се чуе за богатата ни история, култура, обичаи и постижения. Силно се надявам тази традиция да продължи и занапред, с участието на български изпълнители от всички краища на острова", посочва министър Захариева в поздравителен адрес, прочетен от посланика ни в Кипър Любомир Тодоров в началото на форума. 

Танцьори и музиканти от всички краища на Кипър се събраха на старото пристанище в град Лимасол за фестивала, който се състоя под егидата на Българското посолство в Кипър по инициатива на сдружение "Българи зад граница" в Кипър и фолклорна формация "Соватчии". Фестивалът даде възможност на посетителите да се запознаят с българските народни традиции, обичаи, традиционни ястия и продукти. 

Сред участниците бяха певецът Добрин Добрев, танцова формация "Етника" - Паралимни, танцова школа "Канатица" - Никозия и Ларнака, българските училища с фолклорни състави, Красимир Панчев от ансамбъл "Загоре", известният гъдулар Минчо Минчев и домакините на събитието от фолклорна формация "Соватчии". Гостите на фестивала танцуваха хора на песните на популярния народен изпълнител Здравко Мандаджиев.

Водещи