Ето го вампира от Созопол! 14.06 | 12:38

Това е илюстрация на вярванията за вампирясване от митологията, подчерта Божидар Димитров

От Мария Ангелова

Откритият скелет на предполагаем вампир от Созопол беше официално представен пред журналисти днес (14 юни) в Националния исторически музей (НИМ) в София.

За посетителите на музея вампирът ще е изложен от събота (16 юни). Скелетът е разположен пред зала 3.

По време на представянето проф. Божидар Димитров отново подчерта, че това, което се излага, е не вампир, а илюстрация на вярването за вампирясване от българската митология. Скелетът ще остане за постоянно в НИМ, докато предполагаемата му съпруга (вторият открит скелет, прободен в сърцето) засега остава в Созопол, където обаче няма да бъде представен в музей.

Археологическият комплекс в Созопол, в който е гробът на вампира и жена му, ще е отворен за посетители. Той включва впечатляващо добре запазена двойна крепостна стена с височина на места до 8 м, както и 4 кули.

В началото на юни находките в Созопол се превърнаха в истинска сензация, като дори България влезе и в международния новинарски поток с новината за открити вампири. Става въпрос за намерени скелети със забити метални колове в сърцето.

Всички археолози са категорични, че това действие е свързано с езически ритуал - близките са вярвали, че така ще предпазят починалите си близки от вампирясване.

Реално скелетите от Созопол дори не са и първата подобна находка, но археолозите на са съобщавали досега. На погребение с подобни ритуали учените са се натъквали и във Велико Търново, в некропола на църквата "Св. Иван Рилски".

Най-четени